Σειρά δράσεων τον Απρίλιο για τη Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR και η PAOBC Academy, θα προχωρήσουν τον Απρίλιο σε σειρά δράσεων που εστιάζουν στη Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού (ΔΦΑ).

Η Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού (ΔΦΑ) είναι μια νευροβιολογική αναπτυξιακή διαταραχή που διατηρείται εφ’  όρου ζωής και μπορεί να διαγνωστεί με ασφάλεια από το 3ο έτος της ηλικίας ενός παιδιού. Με πρόσφατα δεδομένα υπάρχουν περίπου 150.000 καταγεγραμμένα άτομα στην Ελλάδα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού, με το 2,5 % του γενικού πληθυσμού να αφορά παιδιά.  Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά σημαντικό, για να μας κινητοποιήσει.

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με το συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που έχει αποδείξει από το 2018, όταν και ενέταξε στο πλαίσιο των Ακαδημιών της το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD (Autism Spectrum Disorder). Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα σταθερής και συστηματικής προπόνησης σε ομαδικό άθλημα, το οποίο απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Στο πλαίσιο των δράσεων που θα λάβουν χώρα το μήνα Απρίλιο, μέλη της ομάδας μας θα επισκεφτούν το «Σικιαρίδειο Ίδρυμα», Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Νέων από 14 ετών και άνω με νοητική υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, ενώ θα δώσουν το «παρών» και στο 6o Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν προπονήσεις συμπερίληψης μεταξύ των παιδιών της PAOBC Academy με την ομάδα της PAO BC Academy ASD, ώστε οι αθλητές και οι γονείς της ακαδημίας μας να μπορούν να ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ, να ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ αλλά και να ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ τη διαφορετικότητα, αλλά και μοναδικότητα αυτών των παιδιών, για την αποτελεσματική ένταξη και ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Μάλιστα, το τμήμα των Εφήβων, θα παρουσιαστεί στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στο Next Generation Tournament της Euroleague εκείνο το διάστημα με μπλουζάκια ειδικά σχεδιασμένα για αυτόν τον σκοπό.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR, δίνοντας και μία διαδικτυακή διάσταση στο σημαντικό αυτό ζήτημα, θα προχωρήσει στην υλοποίηση καμπάνιας, μέσω των social media της ομάδας καθώς και τη δημιουργία video, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με παιδιά και νέους στο Φάσμα της Διαταραχής του Αυτισμού.

Σημειώνεται, τέλος, πως η εντός έδρας αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου της Euroleague με αντίπαλο την Alba Berlin (11/4, 21.15) θα είναι ιδιαίτερου χαρακτήρα, καθώς στο πλαίσιο αυτής, θα λάβουν χώρα δράσεις αφιερωμένες στα παιδιά που βρίσκονται στο Φάσμα της Διαταραχής του Αυτισμού.

Επιστημονικός συνεργάτης του Προγράμματος είναι η Ψυχολόγος και το κέντρο Στήριξης παιδιού και οικογένειας «Σοφία Δρόσου», το οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξη στη υλοποίηση του προγράμματος.

Ευχαριστούμε τον ΟΠΑΠ, Μεγάλο Χορηγό της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR, για την υποστήριξη στην υλοποίηση του βίντεο και την αμέριστη αρωγή του στην πρωτοβουλία της ομάδας μας, να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού.