Αποκομίζοντας τα Οφέλη από την Επιστροφή στην Κανονικότητα

Όλοι μας έχουμε διανύσει μία δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο, λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης του covid-19. Ο εγκλεισμός που βιώσαμε όλοι, μας οδήγησε στην απομάκρυνση από τούς άλλους αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Με αποτέλεσμα την άμεση επίπτωση στον συναισθηματικό μας κόσμο και στην ψυχική μας υγεία.

Πολλοί άνθρωποι θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν στην νέα κανονικότητα, παραμένοντας ευάλωτοι στην συναισθηματική απομόνωση, τις διαταραχές άγχους , την κατάθλιψη. Όταν ακούμε την λέξη "κρίση" έχουμε την τάση να την συνδέουμε με την λέξη "κίνδυνο". Ξεχνάμε όμως ότι σημαίνει και "ευκαιρία" δηλαδή, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δημιουργείτε μια ελπιδοφόρα ζωή και αποκαλύπτονται ευκαιρίες που μπορεί να μην είναι φανερές.

Αυτό σημαίνει ότι παρόλο τα δύσκολα που περάσαμε κατά την διάρκεια του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, αποκομίσαμε και κάποια οφέλη, που θα τα δούμε επιστρέφοντας σε μια καινούργια πραγματικότητα.

Μάθαμε να ζούμε την ζωή μας σε πιο αργούς ρυθμούς. Η ζωή μέσα σε ένα περισσότερο απλό και ήρεμο τρόπο μας επιτρέπει να είμαστε χαλαροί και συνειδητοί.

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι η επίγνωση να καταλαβαίνουμε ότι αυτό που συμβαίνει σε άλλους ανθρώπους που ζουν μέχρι και στην άλλη πλευρά του πλανήτη επηρεάζει και εμάς. Συγχρόνως ενίσχυσε την ικανότητα για ενσυναίσθηση, δηλαδή μας έκανε να νιώθουμε σύνδεση μαζί τους και εν τέλη μας προσέφερε μεγαλύτερη επαφή με τα συναισθήματα και τις ανάγκες μας.

Επίσης η ανάγκη για ουσιαστικότερες σχέσεις αύξησε την επικοινωνία με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη σύνδεση με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν με την επαναφορά στην νέα κανονικότητα, να πορευτούμε σε επαφή με τις νέες εμπειρίες που προαναφέραμε (ενσυναίσθηση, επίγνωση, συνειδητότητα, αναζήτηση ουσιαστικών σχέσεων) προς τις αλλαγές που θα εμπεριέχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στους δικούς μας ανθρώπους για την επίτευξη του συνόλου των στόχων μας.

 

Κατερίνα Θεολόγου

Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια 

Assistant Psychologist PAO BC Academy