ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

Οι κανόνες για τον αθλητή γράφτηκαν για την ασφάλεια, την επιτυχία την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Συλλόγου μας. Θα πρέπει όλοι οι αθλητές της ακαδημίας να λάβουν γνώση, να μάθουν και να υπακούουν στους κανόνες αυτούς.

Οι αθλητές πρέπει να:

 • τηρούν αυστηρά το ωράριο των προπονήσεων. Η μόνη εξαίρεση για αργοπορία είναι λόγω ασθένειας ή μαθημάτων, σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ειδοποιήσει τον προπονητή τους. Η συμμετοχή στις προπονήσεις είναι απαραίτητη και η απουσία είναι σε βάρος της μάθησης. Θα πρέπει να έρχονται κάθε φορά στην προπόνηση δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα και να είναι προετοιμασμένοι για να προπονηθούν σκληρά.
 • εισέρχονται στο γήπεδο από την κεντρική είσοδο και να κατευθύνονται αμέσως στο χώρο των αποδυτηρίων για να προετοιμαστούν.
 • φορούν αθλητικά παπούτσια για την προπόνηση. Απαγορεύεται να φορούν κοσμήματα την ώρα της προπόνησης για την δική τους ασφάλεια και των συμπαικτών τους. Επίσης θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι να φέρνουν μαζί τους σε κάθε προπόνηση το παγουράκι και την πετσέτα τους την οποία και θα έχουν στο γήπεδο κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
 • φορούν στην προπόνηση μόνον τα ρούχα του Εξάστερου. Διαφορετικά δεν θα συμμετέχουν στην προπόνηση.
 • κατευθύνονται με ησυχία, σεβόμενοι τους συναθλητές τους που προπονούνται, στο χώρο που τους έχει υποδειχθεί από τους προπονητές τους προκειμένου να προετοιμαστούν.
 • εισέρχονται στο γήπεδο για τη προπόνηση μόνο μετά από εντολή του προπονητή τους.
 • προσέχουν τη σωματική τους υγιεινή και για αυτό το λόγο μετά το πέρας της προπόνησης θα πρέπει να κατευθύνονται στο χώρο των αποδυτηρίων και να αλλάζουν ρούχα.
 • προσέχουν τις εγκαταστάσεις και το υλικό του Συλλόγου, απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνεται η προπόνηση στο υψηλότερο επίπεδο.
 • λαμβάνουν πάντοτε υπ’ όψιν τις παρατηρήσεις του προπονητή τους ακόμα και όταν δεν συμμετέχουν σε κάποια άσκηση ή παιχνίδι ώστε όταν έρθει η σειρά τους να ενεργήσουν με το σωστό τρόπο. Θα πρέπει να δέχονται την κριτική και να μαθαίνουν από αυτή. Οι παρατηρήσεις του προπονητή δεν γίνονται για να μειώσουν τον αθλητή αλλά για να επισημαίνονται και να διορθώνονται τα λάθη, ούτως ώστε να υπάρχει βελτίωση σε κάθε τομέα. Με το σφύριγμα ή την εντολή του προπονητή οι αθλητές πρέπει να υπακούουν και να σταματούν αμέσως. Δεν πρέπει να μιλάνε, να κινούνται και να χτυπούν την μπάλα όταν μιλάει ο προπονητής τους. Πρέπει να ζητούν τον λόγο πριν μιλήσουν και να αναφέρονται στους προπονητές τους ως coach.
 • να είναι υπομονετικοί με τους συμπαίκτες τους. Κάθε παίκτης έχει δυνατότητες αλλά και αδυναμίες και ο στόχος είναι να διορθωθούν οι τελευταίες. Το basketball είναι ομαδικό παιχνίδι και επομένως η επιτυχία έρχεται μόνο όταν όλη η ομάδα δουλεύει και παίζει ενωμένη. Η σκληρή προπόνηση είναι εκείνη που βελτιώνει έναν αθλητή και όχι ο εκάστοτε αγώνας.
 • Η συμπεριφορά κάθε αθλητή προς τους συμπαίκτες, προπονητές, αντιπάλους, διαιτητές και θεατές θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με αυτή που απαιτεί ο ίδιος από αυτούς. Πρέπει να δείχνει σεβασμό στα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των άλλων. Επίσης οι αθλητές είναι σημαντικό να αναγνωρίζουν την αξία του αντιπάλου. Η καλή συμπεριφορά και ο σεβασμός θα πρέπει να ισχύουν ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
 • κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου εντός του προπονητικού κέντρου μονάχα για περίπτωση ανάγκης.