Print this page

ASD Program

ASD Program

 

Τι είναι το πρόγραμμα  PAO BC Academy ASD ή PAO BC -ASD ACADEMY-

Το πρόγραμμα PAO BC Academy ASD αποτελεί μια μοναδική πρωτοβουλία υπό την αιγίδα της PAO BC Academy. Είναι ενα πρόγραμμα ενσωματωμένο στο βασικό άξονα λειτουργίας των Ακαδημιών της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα σταθερής και συστηματικής προπόνησης σε ομαδικό άθλημα που λειτουργεί από το 2018 και απευθύνεται σε άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Τα τμήματα διαθέτουν εξειδικευμένους προπονητές μπάσκετ, ψυχολόγους και συνοδούς - φροντιστές, ενώ οι προπονήσεις γίνονται πάντοτε με την παρουσία γιατρού.

Οι προπονήσεις γίνονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και προσφέρεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς.

Έχοντας ήδη μπει στο πέμπτο χρόνο λειτουργίας του, το πρόγραμμα αριθμεί 60 παιδιά ευελπιστώντας να αυξάνεται κάθε χρονιά!

 

Τι είναι το ASD 

Το ASD ουσιαστικά είναι το ακρωνύμιο της φράσης Autism Spectrum Disorder, δηλαδή Διαταραχή Φάσματος Αυτισμού.

Η ΔΦΑ  είναι μια νευροβιολογική αναπτυξιακή διαταραχή που διατηρείται εφ όρου ζωής. Μπορεί να διαγνωστεί με ασφάλεια από το 3ο έτος της ηλικίας ενός παιδιού.

Σύμφωνα με τα κριτήρια του DSM-5 οι χαρακτηριστικές - διαγνωστικές συμπεριφορές για τον αυτισμό, καταγράφονται σε δυο ομάδες που αφορούν: (1) την παρουσία ελλειμμάτων στην κοινωνική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση και (2) τα περιορισμένα, επαναληπτικά πρότυπα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.

Με πρόσφατα δεδομένα υπάρχουν περίπου 150.000 καταγεγραμμένα άτομα στην Ελλάδα που ανήκουν στο φάσμα του Αυτισμού, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά (2,5 % του γενικού πληθυσμού των παιδιών).

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά σημαντικό, για να μας κινητοποιήσει .

 

 Γιατί είναι σημαντικός ο αθλητισμός στα άτομα με ΔΑΦ

Οι ελλιπείς ή μηδενικές δυνατότητες άθλησης για τα παιδιά στο φάσμα είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την σωματική τους υγεία, καθώς εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά – σε σχέση με το γενικό πληθυσμό – σε παθήσεις που σχετίζονται με την καθιστική ζωή (π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης ,  καρδιαγγειακά νοσήματα).

Επιπλέον,  ο αθλητισμός προσφέρει την αίσθηση της κατάκτησης, της δράσης, της κινητοποίησης. Ο αθλητισμός είναι πρωτίστως παιχνίδι και δίνει χαρά και ευφορία. Η θετική ενίσχυση της ψυχολογίας βελτιώνει το συναίσθημα των παιδιών στο φάσμα.

Τα παιδιά στο φάσμα  συνήθως δεν επιλέγουν τις δραστηριότητες ομαδικού αθλητισμού καθώς δεν νιώθουν, είτε τα ίδια είτε οι φροντιστές τους, ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι είτε να επιλέγουν ατομικά αθλήματα, πολλές φορές με υψηλό κόστος,  είτε να αποκλείονται από τα ομαδικά χωρίς να τα έχουν δοκιμάσει .

 

Ποια τα οφέλη στα ομαδικά αθλήματα

Η ένταξη των παιδιών με αυτισμό σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η άθληση για την υγεία τους είναι μια πρώτη συνεισφορά του προγράμματος άθλησης ASD της Ακαδημίας. Το σημαντικότερο, όμως, κομμάτι είναι οι δυνατότητες κοινωνικοποίησης που έχουν τα παιδιά αυτά μέσα από το πρόγραμμα, καθώς στον αυτισμό η κοινωνικοποίηση αποτελεί πρόκληση και, ως εκ τούτου, η συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα ομαδικού αθλητισμού είναι εξαιρετικά επωφελής για την κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Έχει μάλιστα αποδειχθεί και μέσω ερευνών ότι η συμμετοχή παιδιών με αυτισμό σε ένα δομημένο περιβάλλον ομαδικού αθλητισμού έχει πολλαπλά οφέλη στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και συμπεριφορών.

 

Ποιος είναι ο Στόχος του Προγράμματος

Βασική μας προτεραιότητα: «Μπάσκετ για όλους»

Βασική μας επιδίωξη: η συμπερίληψη και ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Με το πρόγραμμα αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα να έρθει σε επαφή με το άθλημα και τα πρόσωπα που το πλαισιώνουν.

Το πρόγραμμα είναι δυναμικό και εξελισσόμενο……Ήδη από την αθλητική χρονιά (2021-2022) ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει την ένταξη ενός μεγαλύτερου αριθμού παιδιών στο πρόγραμμα. Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλους Συλλόγους μελλοντικά, με στόχο τη διεύρυνση αυτής της πρωτοβουλίας και της δημιουργίας ενός δικτύου ομάδων με αθλητές που βρίσκονται στον αυτισμό.

 

Γιατί να συμμετάσχει το παιδί μου στο ASD Academy PAO BC

  • Σταθερό πρόγραμμα οικογένειας
  • Αθλητισμός χωρίς κόστος συμμετοχής
  • Επαφή με πλαίσιο πλούσιο σε τεχνογνωσία
  • Ανάπτυξη επικοινωνιακών/ κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Ανάπτυξη ψυχοκινητικών δεξιοτήτων
  • Συμμετοχή σε ομαδικές δράσεις

 

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του μεγαλύτερου Αθλητικού Οργανισμού στη χώρα που ταυτόχρονα έχει και την μεγαλύτερη Ακαδημία μπάσκετ στην Ελλάδα, είμαστε περήφανοι και εξαιρετικά χαρούμενοι που είχαμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πρώτοι μια μοναδική πλατφόρμα σταθερής ομαδικής άθλησης για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Το ''Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας - Δρόσου Σοφία '' πλαισιώνει επιστημονικά την PAO BC Academy ASD. Μέσω της 20 ετούς εμπειρίας στο χώρο της ψυχικής υγείας και ιδιαίτερα του ενταξιακού αθλητισμού, προσφέρει τόσο την τεχνογνωσία όσο και την στελέχωση της ASD ομάδας με καταρτισμένα άτομα που προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους με κέφι και όρεξη. Στόχος του "Κέντρου Στήριξης'' είναι να καλυφθούν με ολοκληρωμένες λύσεις , οι ανάγκες των αθλητών και των προπονητών της ομάδας.
 
Για περισσότερες πληροφορίες:
 
Στο Mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Στο τηλέφωνο: 2102449575 και 6936893717
Kαι στον χώρο μας: Λ.Θρακομακεδόνων 130 , Αχαρναί 
Read 3437 times Last modified on Wednesday, 15 February 2023 18:24